29. 10. 2023
Autor: Michal Vítek
Podrobný průvodce přípravou tradičního svíčkového na smetaně
zdroj: Pixabay

Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Tato lahodná specialita, která se vyznačuje svou jedinečnou chutí a vůní, je neodmyslitelnou součástí tradiční české gastronomie. Přestože se může zdát její příprava na první pohled složitá, s naším podrobným průvodcem se vám svíčková na smetaně podaří na jedničku. V následujících řádcích se dozvíte, jaké suroviny budete potřebovat, jak správně připravit marinádu, jak dlouho maso pečeme a jaké jsou triky pro dokonalou omáčku. Tak pojďme na to, naučme se společně připravit tu nejlepší svíčkovou na smetaně!

Historie tradiční svíčkové na smetaně

Tradiční svíčková na smetaně má v české kuchyni dlouhou historii. Její původ se datuje až do 19. století, kdy se začala objevovat v kuchařských knihách. Přestože se recept na svíčkovou na smetaně v průběhu let měnil a vyvíjel, základní principy přípravy zůstaly stejné.

První zmínky o svíčkové na smetaně se objevují v kuchařských knihách z 19. století. Původně se jednalo o pokrm připravovaný z hovězí svíčkové, která byla naložena v marinádě z kořenové zeleniny a bylin. Po několikadenním marinování se maso peklo v troubě a podávalo se s omáčkou z výpeku a smetany.

V průběhu 20. století se recept na svíčkovou na smetaně postupně měnil. Zatímco původně se používala hovězí svíčková, v moderních receptech se často setkáme s vepřovým masem. Rovněž se změnila i příprava omáčky, která se dnes často zahušťuje moukou nebo jinými zahušťovadly.

Navzdory těmto změnám zůstává svíčková na smetaně jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Její popularita je dána nejen vynikající chutí, ale také tradicí, která se váže k tomuto pokrmu. Svíčková na smetaně je často podávána při slavnostních příležitostech, jako jsou svatby nebo rodinné oslavy.

Nezbytné ingredience pro svíčkovou

Pro přípravu tradiční české svíčkové budete potřebovat následující ingredience. Hlavní složkou je hovězí svíčková, kterou je třeba nakrájet na menší kousky. Množství masa se liší podle počtu osob, ale pro čtyři lidi se obvykle počítá s 800 gramy.

Dále budete potřebovat zeleninu. Základem jsou mrkev, petržel a celer, které se používají v poměru 2:1:1. Tedy například 200 gramů mrkve, 100 gramů petržele a 100 gramů celeru. Kromě toho je třeba připravit i cibuli a několik stroužků česneku.

  • Mrkev: 200g
  • Petržel: 100g
  • Celer: 100g
  • Cibule: 2 ks
  • Česnek: 4 stroužky

Nezbytnou součástí svíčkové je také slanina, kterou použijeme k obalení masa. K dochucení pak budeme potřebovat sůl, pepř, bobkový list, nové koření a citrónovou šťávu. Na omáčku pak ještě smetanu a hladkou mouku.

  • Slanina: 100g
  • Sůl
  • Pepř
  • Bobkový list: 2 ks
  • Nové koření: 5 kuliček
  • Citrónová šťáva: z 1/2 citrónu
  • Smetana: 200 ml
  • Hladká mouka: 2 lžíce

Na závěr nesmíme zapomenout na houskový knedlík, který je tradiční přílohou k svíčkové. Ten můžete buď koupit hotový, nebo si ho připravit doma z housky, mléka, vajec a petrželky.

Postup přípravy svíčkové na smetaně

Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny. Budeme potřebovat 1 kg hovězí svíčkové, 2 cibule, 4 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 150 g slaniny, 4 lžíce hladké mouky, 500 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kmínu, sůl, pepř a máslo. Dále budeme potřebovat 250 ml hovězího vývaru a 2 lžíce octa.

Začneme tím, že maso nakrájíme na menší kousky a osolíme. Poté ho obalíme v mouce. Na pánvi rozpustíme máslo a maso na něm opečeme do zlatova. Mezitím si nakrájíme zeleninu na menší kousky a slaninu na tenké plátky.

  • Maso přendáme do pekáče a přidáme k němu nakrájenou zeleninu a slaninu. Všechno promícháme a přidáme kmín, pepř a trochu soli.
  • Smetanu smícháme s hořčicí a octem a přilijeme do pekáče. Přidáme také hovězí vývar.
  • Pekáč přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi 2 hodiny.

Po uplynutí doby vyndáme pekáč z trouby a maso vyjmeme. Zeleninu rozmixujeme na hladkou omáčku. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody. Omáčku ochutíme a podáváme s masem.

Svíčkovou na smetaně podáváme tradičně s houskovým knedlíkem a brusinkovou omáčkou. Dobrou chuť!

Tipy a triky pro dokonalou svíčkovou

Pro přípravu dokonalé svíčkové je důležité vybrat kvalitní suroviny. Mějte na paměti, že kvalita masa je základem úspěchu. Ideální je hovězí svíčková, která je šťavnatá a měkká. Dále je potřeba smetana, máslo, cibule, citron, hovězí vývar, pepř a sůl. Někteří kuchaři doporučují také přidat trochu cukru pro zvýraznění chuti.

Příprava masa je dalším klíčovým krokem. Měli byste maso očistit, osolit a opepřit. Poté ho opečte na másle dozlatova. Následně přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte vývar a nechte maso dusit.

  • Tip č.1: Mějte na paměti, že maso by mělo být po celou dobu přípravy pokryté vývarem. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody.
  • Tip č.2: Pro ještě lepší chuť můžete přidat do omáčky trochu citronové šťávy nebo kůru.

Po uvaření masa vložte do mixéru a přidejte smetanu. Vše důkladně rozmixujte do hladka. Omáčku poté vlijte zpět do hrnce a nechte ji ještě chvíli povařit.

Podávání svíčkové je také důležité. Tradičně se podává s houskovým knedlíkem a brusinkovou omáčkou. Někteří preferují také šlehačku. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, nezapomeňte na petrželovou nať pro ozdobení.

Servírování svíčkové: Doporučení a nápady

Svíčkovou můžete podávat různými způsoby, ale tradičním způsobem je servírování s houskovým knedlíkem a brusinkovou omáčkou. Toto jídlo je velmi oblíbené v České republice a je často podáváno jako hlavní chod na svatebních hostinách nebo jiných slavnostních příležitostech.

Podávání svíčkové:

  • Tradiční způsob: Svíčkovou podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkovou omáčkou. Můžete přidat i šlehačku.
  • Moderní způsob: Svíčkovou můžete podávat také s bramborovým pyré nebo s rýží. Omáčku můžete zjemnit smetanou.
  • Vegetariánská varianta: Místo hovězího masa použijte tofu nebo seitan. Omáčku připravte stejným způsobem, ale bez masa.

Při servírování svíčkové je důležité, aby byla omáčka dostatečně hustá a maso měkké. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit moukou nebo škrobem. Mějte na paměti, že svíčková by měla být vždy podávána teplá.

Doporučení:

  • Při podávání svíčkové se snažte o estetickou prezentaci. Můžete například použít bylinky k dekoraci talíře.
  • Nezapomeňte na správný výběr nápoje. K svíčkové se tradičně podává pivo, ale můžete zvolit i červené víno.

Příprava tradiční svíčkové na smetaně je sice náročná na čas a vyžaduje pečlivou přípravu, ale výsledek stojí za to. Tato klasická česká specialita, kdy se hovězí maso pomalu dusí v omáčce z kořenové zeleniny a smetany, je symbolem naší kuchyně a oblíbeným jídlem mnoha generací. Ať už se rozhodnete pro tradiční recept nebo vyzkoušíte některou z moderních variací, vždy se držte základních principů a nebojte se experimentovat. Ať už svíčkovou připravujete pro rodinu, přátele nebo pro speciální příležitost, věříme, že vám tento průvodce pomohl a že se vám vaše svíčková na smetaně podaří na jedničku. Dobrou chuť!

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *